perjantai 10. huhtikuuta 2015

#21 Huoli parhaasta ystävästä

Tämä viikko on suoraan sanottuna ollut ihan kauhea. Meillä on ollut joka päivälle ohjelmaa aamusta iltaan asti, ja kilometrejä on tullut autoon enemmän kuin normaalina työviikkona (jolloin kilometrejä tulee 1000 km). Noh, onneksi viikko alkaa olemaan voiton puolella mutta syy pieneen postaustaukoon on ollut tämä kiire, ei ole yksinkertaisesti kerennyt kirjoittamaan aiemmin!

Sunnuntaisen valmennuksen jälkeen mulla jäi sellainen olo, että pitäisikö siellä klinikalla nyt käydä kääntymässä, varmuuden vuoksi. Olen epäillyt Fanin mahaa jo hetken aikaa ja kun valmentajakin oli sitä mieltä tunnin päätteeksi että mahassa saattaa jotain olla pielessä, päätin varata tiistaina pyhien jälkeen meille ajan Tampereen Hevosklinikalle vatsantähystykseen.

Fani on saanut tämän viikon kevyttä, olen juoksuttanut sitä ja alkuviikosta keventelin sen vain läpi. Eilen se aloitti klo 17.00 16h mittaisen paastonsa, jonka aikana se ei saanut syödä ja viimeisen 3h aikana juoda mitään. Fani otti paastonsa yllättävän hyvin ja rauhallisesti, se oli saanut päivällä ylimääräisen ruoka-annoksen ja käytiin illalla sitten kävelyttämässä sitä ja harjailtiin ja laitettiin tavarat valmiiksi reissua varten.

Vetoautona äidin audi ja koppi lainassa tallilta :)

Tänään aamulla pakattiin auto ja laitettiin koppi perään ja heppa kyytiin. Fani matkusti kiltisti ja oli oikein reipas reissaaja. Klinikalla päästiin tosi nopeasti toimenpiteeseen, hevonen rauhoitettiin siihen ensin ja sitten siirrettiin toimenpidehuoneeseen jossa tähystettiin vatsa. Vatsassa näkyi yksi isompi vuotava haava, sekä pienempiä haavaumia jotka ei vuotanut. Näiden löydöksien perusteella voitiin todeta Fanin kärsivän vatsahaavoista, jotka on herkkää hevosta sattunut siinä määrin että se on käyttäytynyt oudosti ja reagoinut ratsastaessa huonosti apuihin. Lisäksi otettiin röntgenkuva vatsasta jotta poissuljettiin mahdollinen hiekka mahassa, eikä hiekkaa sieltä myöskään löytynyt.

Tässä jo toimenpidehuoneessa, esivalmisteluja ennen varsinaista tähystystä...
Toimenpiteet oli nopeasti ohi ja saatiin lupa pakata hevonen takaisin koppiin. Vielä kassan kautta hain lääkkeet sekä maksoin reissun, halpaa lystiähän tämä ei ole mutta mitä ei hevosenomistaja rakkaan hevosensa eteen tekisi :) Fanille määrättiin kuurin Peptizolea joka jatkuu seuraavat 2,5 viikkoa. Ruokintaan tai muihin ympäristötekijöihin ei eläinlääkäri kokenut tarpeelliseksi tehdä muutoksia, eli jotain on oikein tehty kun sen puolesta kaikki näyttää hyvältä. Öljyä ajattelin eläinlääkärin ehdotuksesta kokeilla Fanin ruokinnassa, siitä saisi nopeasti ja helposti apua massankasvatukseen. Juomista pitää seurata entistä tarkemmin jotta se saa riittävästi nestettä.

Hieman humalainen Fantsu :D
Olo on tosi helpottunut vaikka kamalaa, että tällainenkin eteen nyt tuli. Onneksi Fani on niin herkkä että se reagoi tosi helposti jos joku muuttuu tai tuntuu siitä epämiellyttävältä. Sen ansiosta nytkin tajusin klinikka-ajan sille soittaa. Kivempi muuttaa hevonen uuteen talliinkin toukokuun lopussa, kun on hevonen kunnossa. Nyt täytyy vielä toivoa, että lääkkeet purevat tehokkaasti vatsahaavaan ja saadaan hevonen nopeasti takaisin kuntoon!

Loppuviikon heppa saa lepäillä, liikuttamista saa jatkaa hevosen fiiliksen mukaan mutta satulaa ei vielä muutamaan päivään selkään laiteta ennenkuin lääke alkaa vaikuttamaan. Viikonloppuna täällä Tampereella on hevosmessut, jonne voitin liput blogitallin arvonnasta, ja aionkin viettää viikonloppuni tiiviisti messujen parissa :) Nähdään siellä!

Hyvää viikonloppua kaikille! :) 


9 kommenttia

  1. Oivoi, ikävää että vatsasta haava löytyi, mutta onneksi se on hoidettavissa! Paranemisia Fanille! :)

    VastaaPoista
  2. Varmaan tiedätkin, että tallinvaihto hyvin helposti uudelleenaktivoi mahahaavan. Kannattaa antaa siinä kohtaa ehkäisevä lääkekuuri.

    Mielenkiintoinen tuo Fanille määrätty lääke. Lieneekö uusi? Näyttää olevan sama vaikuttava aine kuin Gastrogardissa. Onko tuo Peptizole halvempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtui viestistä, että tsemppiä ikävän vaivan kanssa. Toivottavasti menee hyvin ohi eikä tule takaisin.

      Poista
    2. Peptizolessa on tosiaan sama vaikuttava aine (omeprazol) mutta on aavistuksen halvempi lääke kuin Gastrogard. Tosin ei se silti mikään halpa lääke ollut :D Ja tosiaan tiedossa on, että muutto varmasti vaikuttaa vatsahaavan parantumiseen mutta olemme eläinlääkäriä asiasta informoinut ja luultavasti Fani saa siihen muuton yhteyteen vielä ehkäisevän kuurin jottei mahahaava aktivoidu uudestaan. Ja kiitos tsempeistä :)

      Poista
  3. Voi vitsi, mahahaavat ovat niin harmittavan yleisiä! Onneksi se tosiaan on parannettavissa. Kovasti tsemppiä teille jatkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onneksi on parannettavissa ja Fanillakin löydettiin ajoissa syy outoon käytökseen! Kiitos! :)

      Poista
  4. Kyllä se siitä! Vapaalla heinällä ja lääkkeillä niin paranee! :-) ps.melassia veteen tai omenamehua veteen silloin tällöin niin vois juoda vähä enemmän. Kerran viikkon tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain! Laitoin sille nyt talliin juomaämpärin, kun juo mieluummin pihalta kuin sisällä automaatista. Sinne lorautinkin jo omppumehua, melassivesi vois olla seuraava kokeilu jos tääkään ei lisää juomista :)

      Poista